Bedrijven dagen trainees van PXL-NeXT uit

2 years 5 months geleden

In het postgraduaat ‘Smart Cities Business Architect’ van de PXL-NeXT werken bedrijven en cursisten samen aan een smart city idee. Deze nieuwe postgraduaatopleiding gaat uit van het principe dat wie smart city-toepassingen wil uitbouwen niet alleen thuis moet zijn in technologie maar ook kennis moet hebben van smart city-domeinen zoals slimme mobiliteit, duurzame energie, participatieve burgers, enz.

Smart cities

Bovendien moet de Smart Cities Business Architect over de juiste vaardigheden beschikken om een slim idee om te zetten naar een marktklaar product. Via een concreet business plan weet deze witte raaf immers een projectteam doelgericht aan te sturen naar innovatieve oplossingen voor de stad van de toekomst. Een aantal bedrijven werden begin dit jaar geselecteerd om hun case toe te lichten aan de klas. Gedurende een vijftal maanden werd er intensief gewerkt om deze case uit te schrijven in een gedetailleerd business plan. Vandaag werden de cases dan finaal gepresenteerd voor een vakjury. Welke smart city ideeën werden onderzocht? Enkele voorbeelden:

  • De ‘slimme’ parkeerdrukmeter van het bedrijf Geosparc moet steden helpen een beter parkeerbeleid te voeren. Bij parkeren zijn dan ook vaak verschillende en soms tegenstrijdige belangen in het geding en lokale bestuurders moeten zoeken naar een dikwijls moeilijk evenwicht tussen de wensen van de inwoners, de bezoekers, de handelaars, ....
  • Securoad wil steden en gemeenten een ‘glazen bol’ voor verkeersveiligheid aanbieden waarin gericht en uitvoerbaar advies verschijnt. Met visuele tools wordt permanente monitoring voorzien als feedback instrument waarmee resultaten gecommuniceerd worden en stakeholders aangespoord om aandacht te blijven hebben voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Door het vooraf vastleggen van duidelijke KPI’s zal bovendien de perceptie van de politieke daadkracht verbeteren.
  • Stadsdistributie wordt al eeuwen gedaan. In talloze steden over de hele wereld zijn er projecten gestart die op de ene of andere manier een antwoord trachtten de bieden op de toenemende negatieve impact van vrachtverkeer in steden. Voor de stad Hasselt werd een logistiek mobiliteitsmanagementplatform uitgewerkt. Deze ‘cockpit’ helpt de lokale overheden om een sturend verkeersbeleid uit te voeren door verschillende datasets samen te brengen alsook om de logistieke bedrijven, handelszaken, … in de stad te informeren via een virtueel dashboard over de verschillende parameters die impact hebben op de logistieke context in de stad.

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Pers

PXL-NeXT omarmt levenslang leren in al haar vormen

Van kort en krachtig je kennis updaten tot postgraduaten van een jaar. En van lesmomenten die in je werkagenda passen tot hybride bijscholen vanuit het buitenland. PXL-NeXT omarmt alle vormen van levenslang leren. En dat is broodnodig in een snel veranderende arbeidsmarkt, volgens directeur Eline Grouwels.

Artikel

Flexibel, interactief en overal: hybride leren met PXL-NeXT

In een tijd waarin werk en privé steeds meer door elkaar heen lopen, is het soms een hele uitdaging om jezelf bij te scholen of een nieuwe opleiding te volgen. En als het al lukt, hoe combineer je dat dan met je job? Bij PXL-NeXT begrijpen we dat als geen ander, en daarom zetten we vol in op hybride leren.

Met onze innovatieve hybride leslokalen kun je nu écht van overal leren. Of je nu thuis aan je bureau zit, vanuit je werkplek meedoet of zelfs een rustige plek in een café hebt gevonden: je volgt de lessen met dezelfde kwaliteit en interactiviteit alsof je fysiek in de klas aanwezig bent.

Pers

PXL-NeXT en LVEB verlengen samenwerking rond financiële opleidingen

Hogeschool PXL en Limburgse Vereniging economische en aanverwante beroepen (LVEB) hebben hun langdurige samenwerking opnieuw bekrachtigd met de ondertekening van een vernieuwde vijfjarige overeenkomst. Deze samenwerking, die al teruggaat tot 1986, vormt de kern van de kortlopende finance opleidingen voor professionals onder de naam ‘Case Studies’. De hernieuwing van deze overeenkomst benadrukt de gedeelde ambitie om ook in de toekomst professionals in Limburg te voorzien van kwalitatieve en praktijkgerichte opleidingen in de financiële sector.