De droogte en andere extreme weersomstandigheden, de oorlog in Oekraïne, de COVID-19-pandemie, grondstoftekorten, personeelsgebrek, de energieproblemen,… één voor één crisissen die een enorme impact hebben op wereldwijde toeleveringsketens en duurzame ontwikkelingen. Vlaanderen als slimme logistieke draaischijf in Europa komt hierdoor in een continue stress modus. PXL-NeXT start binnen deze context een nieuwe opleiding rond veerkracht in de logistiek: “Resilient Supply Chain Architect”.
PXL-NeXT start een nieuwe opleiding rond veerkracht in de logistiek.
2 years 2 months geleden
Vlaanderen als slimme logistieke draaischijf in Europa komt hierdoor in een continue stress modus. PXL-NeXT start binnen deze context een nieuwe opleiding rond veerkracht in de logistiek: “Resilient Supply Chain Architect”.
Voor elke situatie een gepast bedrijfsproces, zonder stress
Luc Geukens, lector PXL: “Resilient of veerkrachtige Supply Chains slaat op de capaciteit om in logistieke stresssituaties gezond en efficiënt te reageren. “Gezond” betekent dat met stresssituaties kan worden omgegaan zonder de bestaande bedrijfsprocessen te beschadigen. De bedrijfsprocessen moeten voldoende flexibel zijn om problemen op te vangen, er moet voldoende rek op zitten om in alle omstandigheden door te kunnen gaan. “Efficiënt” staat voor het op de juiste manier aanwenden van schaarse middelen, zoals mensen en cash in logistieke stresssituaties.”
14 sessies vol met first hand kennis
Marc Coenen, lector Supply chain management binnen PXL: “Weerbaarheid kan je opbouwen, maar dat gaat niet vanzelf. Om bedrijven en organisaties hierin te ondersteunen zetten binnen PXL-NeXT een nieuwe opleiding op. Deze opleiding bestaat uit 14 sessies. Gezien de bijzondere nood richten we ons in eerste instantie naar professionals binnen de business, bedrijfsleiders en supply chain verantwoordelijken”.
Schade voorkomen, maar ook herstellen
Luc vult verder aan: “Binnen de opleiding Resilient Supply Chain Architect zoomen we in op de concrete actualiteit om bewustzijn te creëren van de potentiële risico’s die een normale bedrijfsvoering kunnen verstoren. Van hieruit gaan we in drie stappen bouwen aan een plan om weerbaar te worden. Dit start met het ‘Business Contingency Plan’ dat de onderneming voorbereidt op mogelijke kritische verstoringen in de bedrijfsvoering en dat de nodige acties omvat om deze verstoringen te vermijden of de gevolgen ervan in te perken. Binnen het ‘Business Continuity Plan’ wordt uitgestippeld hoe we de crisis, wanneer ze zich voordoet, het hoofd gaan bieden. Ten slotte wordt er via het ‘Disaster Recovery Plan’ op voorhand nagedacht hoe er kan teruggekeerd worden naar het normale, en welke middelen voorzien moeten worden om de schade te herstellen.”
PXL-NeXT Blog
Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT
Naar alle artikels