Hoe corona en oorlog in Oekraïne een nieuwe logistieke opleiding veroorzaakte

2 years geleden

Toen in maart 2021 het gigantisch containerschip, de Ever Given vast kwam te zitten in het Suez-kanaal en zo de belangrijke handelsroute ter wereld blokkeerde, gingen er voor het eerst overal logistieke alarmsignalen af.

Corona en de oorlog in Oekraïne met de daaruit volgende grondstoftekorten, energieproblemen en personeelstekorten deden de wereld pas echt opschrikken.

persoon aan kassa

De verstoring van wereldwijde toeleveringsketens blijft een gigantische nachtmerrie voor bedrijven en organisaties. Daarom besluiten PXL-NeXT en Antwerp Maritime Academy om een nieuwe logistieke opleiding uit de grond te stampen.

Voelen we dit in Vlaanderen? Reken maar. Zo sluit in Limburg de Genkse ­fabriek van de roestvrijstaalgroep Aperam als eerste Bel­gische bedrijf haar ­volledige fabriek tussen 28 oktober en 2 november en maken ze gebruik van het nieuwe stelsel van tijdelijke werkloosheid in het kader van de energiecrisis. Ook Unilin in West-Vlaanderen legt zijn laminaatfabriek in Wielsbeke stil tijdens de herfstvakantie en de kerstvakantie. “Het zijn enkele van de vele voorbeelden.” Vlaanderen, de logistieke draaischijf in Europa, geraakt in een continue stress modus” zegt Pieter Boutsen, opleidingshoofd Supply chain management aan de Hogeschool PXL. “Daarom starten we met PXL-NeXT met een nieuwe opleiding rond veerkracht in de logistiek: Resilient Supply Chain Architect”. 

Antwerp Maritime Academy

“Resilient of veerkrachtige supply chains slaat op de capaciteit om in stresssituaties gezond en efficiënt te reageren”, legt Luc Geukens, onderzoeker en lector van de Hogeschool PXL uit. “Gezond omdat er met stresssituaties kan worden omgegaan zonder de bestaande bedrijfsprocessen te beschadigen. “Efficiënt omdat we op de juiste manier omgaan met het aanwenden van schaarse middelen, zoals mensen en cash in logistieke stresssituaties. En we gaan dat niet alleen doen. We doen dit samen met het Antwerp Maritime Academy (HZS) Waarom? Kijk, heel veel logistieke problemen hebben te maken met de aanvoerroutes. En de bulk van onze goederen wordt via zeevracht aangevoerd, terwijl ook binnenvaart hoe langer hoe belangrijker wordt. De kleinste verstoring van de werking van havens door een staking, blokkade of van de gevolgde routes door piraterij, oorlog en blokkade hebben een enorme invloed. Gelukkig heeft de Antwerp Maritime Academy een gedegen kennis van de werking van de havens en aanvoer en heeft dus een goed zicht op de risico’s die hieraan verbonden zijn.”

Rowan Van Schaeren, algemeen directeur Antwerp Maritime Academy (HZS) knikt instemmend. “Veerkracht kan je opbouwen, maar dat gaat niet vanzelf. Om bedrijven en organisaties hierin te ondersteunen zetten we samen met PXL-NeXT deze opleiding op. De opleiding bestaat uit 14 sessies en start op 29 november 2022.”

Meer informatie of inschrijven

Contact

Luc Geukens

Onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Log-IC

E-mail

0471 03 94 25

Pieter Boutsen

Onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Log-IC

E-mail

0497 30 68 84

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Pers

PXL-NeXT omarmt levenslang leren in al haar vormen

Van kort en krachtig je kennis updaten tot postgraduaten van een jaar. En van lesmomenten die in je werkagenda passen tot hybride bijscholen vanuit het buitenland. PXL-NeXT omarmt alle vormen van levenslang leren. En dat is broodnodig in een snel veranderende arbeidsmarkt, volgens directeur Eline Grouwels.

Artikel

Flexibel, interactief en overal: hybride leren met PXL-NeXT

In een tijd waarin werk en privé steeds meer door elkaar heen lopen, is het soms een hele uitdaging om jezelf bij te scholen of een nieuwe opleiding te volgen. En als het al lukt, hoe combineer je dat dan met je job? Bij PXL-NeXT begrijpen we dat als geen ander, en daarom zetten we vol in op hybride leren.

Met onze innovatieve hybride leslokalen kun je nu écht van overal leren. Of je nu thuis aan je bureau zit, vanuit je werkplek meedoet of zelfs een rustige plek in een café hebt gevonden: je volgt de lessen met dezelfde kwaliteit en interactiviteit alsof je fysiek in de klas aanwezig bent.

Pers

PXL-NeXT en LVEB verlengen samenwerking rond financiële opleidingen

Hogeschool PXL en Limburgse Vereniging economische en aanverwante beroepen (LVEB) hebben hun langdurige samenwerking opnieuw bekrachtigd met de ondertekening van een vernieuwde vijfjarige overeenkomst. Deze samenwerking, die al teruggaat tot 1986, vormt de kern van de kortlopende finance opleidingen voor professionals onder de naam ‘Case Studies’. De hernieuwing van deze overeenkomst benadrukt de gedeelde ambitie om ook in de toekomst professionals in Limburg te voorzien van kwalitatieve en praktijkgerichte opleidingen in de financiële sector.